skip to Main Content

Sappas IP-telefoni-box (Cisco)

Beskrivning

IP-telefoni-boxen är en liten svart låda på ca 10×10 cm. På ovansidan står det ”CISCO” och du ser även fyra lampor på ovansidan. På baksidan finns ett antal kontakter.
Observera att det endast är ni som betalar 69:- extra per månad för IP-telefoni (fast telefoni) som behöver ha denna box. 

Varför separat IP-telefoni-box?

I och med att vi har börjat fasa ut de gamla FG500 och EG300-boxarna, så förlorar vi också den inbyggda IP-telefonin i dessa boxar. Vår nya CPE, XG6846 har inte inbyggd IP-telefoni, utan detta behöver man ha en extra box för att ta del av.

Enklare felsökning

Vi börjar med en kort guide på de enklaste felen. 

– Omstart löser många problem!
Om något krånglar med boxen kan du börja med att starta om den genom att dra ur strömkabeln, väntar 10 sekunder, och sedan koppla in strömkabeln igen.  Vänta några minuter och testa sedan att ansluta igen.
Det händer från och till att boxarna hänger sig och då kan en omstart vara en enkel lösning. Du ska dock inte behövas starta om boxen dagligen. Om så är fallet, hör av dig till oss så kan vi byta ut boxen.

– Vilka lampor ska lysa?
För de flesta användare är det lamporna som visar ”POWER”, ”Planet-symbolen” och en av ”Telefon”-symbolerna som behöver lysa för att alla ska fungera. Om dessa lampor inte lyser efter omstart kan du titta lite längre ner på sidan för en genomgång och vad respektive lampa betyder. 

– Har IP-telefoni-boxen ström?
Kontrollera om någon eller några av de gröna lamporna på boxen lyser. Om inget lyser är det förmodligen strömkabeln som inte sitter intryckt ordentligt.

Anslutningar i Cisco-boxen.

Här kommer en översikt på de olika kontakterna och knapparna som finns på Cisco-boxen. Använd denna lathund för att kontrollera så att allt är inkopplat på rätt sätt. Vi börjar till höger på boxen.

Nätdel/elkabel – I den runda kontakten kopplar du in nätdelen/strömförsörjningen till boxen. Om boxen har ström lyser en grön lampa på ovansidan av boxen.

Internet / Planetsymbolen – Vad användes den här till?

PHONE2 – Denna används endast om du ska ansluta ytterligare en telefon.

PHONE1 – Här kopplar du in din telefons basstation.

RESET-KNAPP – Denna knapp kan användas för att göra en fabriksåterställning av boxen. Denna funktion avråder vi ifrån om man inte är helt säker på vad det innebär.

Vad betyder lamporna?

Fyra gröna lampor sitter på ovansidan av boxen. Lamporna visar vilka funktioner som används och vad som fungerar. Här kommer en genomgång på vad de olika lamporna betyder.

POWER – Om denna lampa lyser betyder det att boxen har ström. Om lampan inte lyser, kontrollera så strömkabeln är ansluten. Om lampan fortfarande inte lyser efter kontroll av strömkabeln så har förmodligen boxen gått sönder, kanske efter ett åsknedslag. Kontakta Sappa för att byta ut boxen.

Planetsymbolen / Internet – Betyder att boxen har kontakt med fibernätet. Om lampan inte lyser, börja med att starta om boxen, vänta några minuter, och titta sen om lampan har tänts. Om lampan inte tänds, kontrollera om andra enheter som är kopplade till fibernätet fungerar, t.ex. om TV-kanalerna visas eller om du har internet.

Telefonsymbol 1 – Innebär att en basstation eller telefon är ansluten (och påslagen).

Telefonsymbol 2 – Innebär att ytterligare en basstation eller telefon är ansluten (och påslagen).

Frågor och svar

Min telefon fungerar inte

Hur beställer jag IP-telefoni?

Vilka telefoner fungerar tillsammans med IP-telefoni?

Hur kopplar jag IP-telefoni till mitt telejack?

Länkar

Klicka här för en film på hur du felsöker din Cisco-box.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top